Zdravlje

CRNE PROGNOZE: Uskoro ćemo imati milion zaraženih i više od 50.000 umrlih

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Čelnici Svetske zdravstne organizacije su zabrinuti, pandemija korona virusa ne jenjava.

Izvor: Mondo

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je duboku zabrinutost zbog brzog globalnog širenja korona virusa koji je zahvatio 205 zemalja i teritorija.

On je rekao da su SZO, Svetska banka i MMF podržale programe pomoći zemljama u razvoju kako bi se izborile sa socijalnim i ekonomskim posledicama pandemije.

Tedros je rekao da je u proteklih pet nedelja postojao skoro eksponencijalni rast broja novih slučajeva a broj preminulih se više nego udvostručio prošle sedmice, prenosi Rojters.

"Narednih dana dostići ćemo milion potvrđenih slučajeva i 50.000 žrtava u svetu", upozorio je on.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije. U privremenoj bolnici na Sajmu već su smešteni pacijenti, a saopštene su lokacije tri sledeće improvizovane bolnice - Štark arena, Hala sportova i hala Pionir.