Zdravlje

Naučnici u šoku, traže testiranje! U jednom selu u Italiji NEMA ZARAŽENIH

Izvor mondo.rs

Usred epicentra epidemije, jedno seoce na severu Italije odoleva koroni. Kako?

Jedno mesto usred Lombardije, žarištu infekcije virusom korona u Italiji, privuklo je pažnju zato što u njemu nema niti jednog inficiranog.

Dok u Italiji eksplodiraju brojke inficiranih, a i umrlih, u mestu Ferera Erbognone, selu na 50 kilometara od Milana, nije zabeležen niti jedan slučaj infekcije virusom korona.

Čini se kao da je oko 1.000 stanovnika imuno na virus, a naučnici sada žele da ih testiraju na antitela.

Gradonačelnik Đovani Fasina, međutim, smatra da je moral građana ključ uspeha u zaštiti od infekcije.

Svi građani, kako je rekao, striktno se pridržavaju zabrane izlaska i nalogu da izbegavaju sve socijalne kontakte od samog početka epidemije u Italiji.

Ovo je drugo mesto na severu Italije koje odoleva epidemiji korona virusa. Nedavno je objavljeno da selo Montaldo Torineze, koje se nalazi na severu regije Pijemont, takođe nema nijedan prijavljen slučaj zaraze virusom kovid-19. Meštani veruju da je to zbog takozvane "čudotvorne vode" koja je, prema legendi, izlečila trupe Napoleona Bonaparte od upale pluća.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije. U privremenoj bolnici na Sajmu već su smešteni pacijenti, a saopštene su lokacije tri sledeće improvizovane bolnice - Štark arena, Hala sportova i hala Pionir.