od nas zavisi

Korona virus u Srbiji: Šta nas čeka u sledeće dve nedelje

Izvor mondo.rs

Kako će izgledati kriva obolevanja u Srbiji, zavisi samo od nas i od toga koliko ćemo disciplinovani biti, poručuju lekari. Ako prekinemo sve kontakte osim apsolutno neophodnih, situacija bi počela da se smiruje za dve do tri nedelje.

"Uspeli smo u onome što se trudimo sve ovo vreme da uradimo, nemamo veliki porast broja obolelih, nemamo eksponencijalni porast smrtnih ishoda, ali šta će se dešavati u budućnosti i dalje zavisi samo od nas", rekao je danas dr Goran Stevanović, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, odgovarajući na pitanje šta možemo da očekujemo u narednih nedelju - dve.

"Zavisi od onog, možemo slobodno da kažemo malog procenta naših sugrađana koji i dalje misle da se to neće desiti njima, i da se to neće desiti nekom drugom. Mogu da prihvatim da neko bude neodgovoran prema svom zdravlju, to je stvar ličnog izbora. Ali kad imate zarazne bolesti koje se šire sa čoveka na čoveka, svako od nas više nije odgovoran samo za sebe, odgovoran je za svoju okolinu i za sve druge", izjavio je dr Stevanović.

Ako bismo u ovom trenutku prekinuli sve kontakte, osim onih koji su apsolutno neophodni, mogli bismo "za dve do tri nedelje da očekujemo lagani pad broja obolelih, a broj smrtnih ishoda praktično će kasniti iza toga još neke dve nedelje", rekao je on.

"Težina kliničke slike, dužina lečenja i napori da se ljudima spasu životi traje i nekoliko nedelja nakon početka infekcije.

I opet, kakva će biti kriva obolevanja, koliko će naših građana oboleti i koliko će smrtnih ishoda biti zavisi od svakoga od nas pojedinačno", rekao je dr Stevanović.

Dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da ne treba da se poredimo sa zemljama u kojima se u ovom trenutku odvijaju najlošiji scenariji.

"Kod nas je u ovom momentu učestalost umiranja mnogo manja, čak deset puta manja ali da li smo mogli da izbegnemo ovoliku smrtnost - jesmo", rekla je ona.

"Kada si bmo se svi od ovog momenta ponašali odgovorno i savesno i kada ne bismo dozvolili kretanje infekcije onda, kada istekne maksimalni period inkubacije od 14 dana, 15. dana ne bismo imali nijedan slučaj infekcije. To nije ništa komplikovano i sigurna sam da možemo. Sada je ključni momenat da se saberemo", poručiila je Kisić.

U Srbiji je u poslednja 24 sata još 111 osoba zaraženo virusom korona, a preminula su još tri pacijenta. Ukupno je zabeležen 31 smrtni slučaj.

Za razliku od prethodnih dana i nedelja, doktori iz stručnog tima nisu saopštavali te informacije na redovnoj konferenciji za novinare u Palati Srbija. Umesto toga, predstavnicima medija na konferenciji su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dr Goran Stevanović i dr Darija Kisić Tepavčević.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, odnosno od 15 do pet časova vikendom.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam. Presednik Aleksandar Vučić izjavio je da će, ukoliko rezultati ne budu bili bolji, uvesti policijski čas od 24 sata.

Procesuirano je više od 2.000 ljudi zbog kršenja policijskog časa ili obavezne samoizolacije. U privremenoj bolnici na Sajmu već su smešteni pacijenti, a saopštene su lokacije tri sledeće improvizovane bolnice - Štark arena, Hala sportova i hala Pionir.

Tagovi