Zdravlje

Doktor: MLADI u Srbiji u velikom broju OBOLEVAJU OD KORONE, ovo je RAZLOG

Izvor mondo.rs

Profesor dr Zoran Gojković objasnio je kako dolazi do toga da se kod zaraženih razvije teža klinička slika i zašto mlađa populacija oboljeva u tolikom broju.

Zahvaljujući uvedenim merama Vlade Srbije, među preminulim od zaraze korona virusom u Srbiji, manje je onih koji spadaju u ugroženu grupu, odnosno starijih od 65.

Epidemiolog dr Stevanović i dr Kisić Tepavčević više puta su ponovili da je to zato što su penzioneri "sklonjeni s ulica", dok je među mladima broj zaraženih prilično visok.

Profesor dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo, izjavio je da su svi od početka govorili da se o virusu korona relativno malo zna, ali da se lečenjem pacijenata ta saznanja povećavaju.

"Naravno, on je najopasniji za osobe starije životne dobi, ali ne bira ni mlađe, pogotovo one koji imaju smanjeni imunitet, koji imaju pridružene bolesti, kod kojih je doza virusa kojem su izloženi velika", izjavio je Gojković za Novo jutro TV Pink.

U tome kakvi će smptomi biti kod zaraženih, kakva klinička slika, zavisi od stepena izloženosti virusu.

"Prema našim iskustvima svih pacijenata koje smo imali, kritično i najteži pacijenti, pogotovo mlađe životne dobi, jesu oni koji su bili izloženi velikoj dozi virusa. Bili su u dugotrajnom bliskom kontaktu s nekim ko je oboleo ili su bili u zatvorenoj prostoriji, svi ti slučajevi govore kolika je eksponencijalna doza virusa kojem smo izloženi - takva će biti i klinička slika - uz sve dosadašnje propratne stvari", rekao je dr Gojković.

Dodao je i da u većini slučajeva kod mladih se ne javlja teža klinička slika. Izuzeci, naravno, postoje, kako su pokazala isustva u svetu. 

"Oni mnogo manje oboljevaju... Kliničke slike njihove su veoma blage, ali su epidemiološki jako opasni zato što su prenosioci virusa. Oni su kliconoše, ne ispoljavaju nikakve simptome, to je klinički dobro."

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru.

Stariji od 65 smeju samo da izlaze nedeljom u nabavku od tri do osam časova ujutru, jer za to predviđene prodavnice za penzionere rade od četiri do sedam.