Zdravlje

POBEĐUJU KORONU: Španski gradić se ovako brani od neprijatelja!

Izvor mondo.rs

Zahara de la Sijera, gradić u Andaluziji, odsekao je sam sebe od ostatka Španije. Strategija se isplatila - nema nijednog zaraženog od korona virusa!

Izvor: YouTube/screenshot/Angel Caido Online

Zamak-grad Zahara de la Sijera u južnom delu Španije, navikao je da se brani od raznih neprijatelja. Još od srednjeg veka mnogi su želeli da ga osvoje, Francuszi su ga poharali početkom 19. veka... Ipak, zahvaljujući položaju razni napadi i osvajači su bili odbijani...

Još jednom se pokazalo da je položaj na kojem leži Zahara de la Sijera blago!

Španija je jedna od najpogođenijih zemalja korona virusom. Ovim virusom zaraženo je više od 100.000 ljudi, preminulo je do sada više od 10.000! Ali, u ovom mestašcetu niko nije zaražen.

Kako?

Jednostavno, ovaj gradić u Andaluziji se još 14. marta samoizolovao, odlučio je da se "samoodseče" od ostatka Španije, uslovno rečeno da se "otcepi".

Gradonačelnik, 40-godišnji Santjago Galvan je na dan kada je u Španiji proglašeno vanredno stanje, naredio da se zatvore svi ulazi u grad, osim jednog. Od četiri ulaza, ostavljen je samo jedan, kako bi se dopremala hrana i voda, ali i tu je rigorozna kontrola.

I dok u celoj Španiji raste broj zaraženih, nažalost i umrlih, u ovom gradiću, koji ima oko 1.400 stanovnika, i dalje odolevaju nevidljivom neprijatelju.

"Prošlo je već dve nedelje, nemamo zaraženog. To je dobar znak", rekao je Galvan za Si-En-En (CNN).

Ova mera samoizolacije gradića je bila nužna - više od trećine stanovništva čine stariji od 65 godina, koji su, navode stručnjaci, najugroženija grupa, a u staračkom domu je više od 30 osoba.

U obližnjim mestima ima slučajeva zaraženih korona virusom, kao i nekoliko smrtnih slučajeva. Zahara de la Sijera - ODOLEVA!

Smešten na sat vremena vožnje automobilom od Sevilje, ovaj gradić-zamak je omiljena destinacija mnogih turista, zaljubljenih u španski jug, u Andaluziju.

Prvih dana epidemije, bilo je turista iz Francuske i Nemačke koji su želeli da posete gradić, ali im je ulaz odbijen.

Jedini, uslovno rečeno, "otvoren" ulaz u gradić čuvaju policajac (inače, jedini zaposlen u gradiću) i lokalci, koji na sebi imaju punu zaštitnu opremu. I vozila koja služe za dopremanje hrane i vode se detaljno kontrolišu i dezinfikuju, uključujući točkove, odnosno gume!

"Nijedno vozilo ne može da prođe ako nije prethodno dezinfikovano. Ovakve mere ne mogu da budu stopostotno efikasne, ali morali smo našem stanovništvu nekako da ulijemo mirnoću. Oni znaju da niko 'nepoznat' ne može da uđe u grad", kaže gradonačelnik.

I u samom gradiću se sprovode mere dezinfekcije.

"Svakog ponedeljka i utorka u 17.30 časova, grupa od 10 ljudi ide po celom gradiću i dezinfikuje sve - ulice, trg, ulaze u kuće", dodaje gradonačelnik.

Jedan od njih je lokalni poljoprivrednik Antonio Antijensa, čiji traktor "tandrče" kaldrmom Zahare noseći sa sobom sredstvo za dezinfekciju.

Lokalna vlast plaća dve žene da raznose namirnice i medicinska sredstva onima kojima je preporučeno da ne izlaze iz kuća. One rade i po 11 sati dnevno, a narudžbine im se iz dana u dan uvećavaju. Ali, meštani su srećni kad ih vide.

"Kad im dođemo na vrata, dobijemo osmeh. Srećni su, ne moraju napolje, osećaju se zaštićenim, samopouzdanje im je zavidno", kaže 48-godišnja Oksi Raskon, zadužena za raznošenje namirnica.

Osim njih dve, lokalna zajednica žena vodi računa o onima koji su nemoćni, pa im kuvaju, spremaju stanove, kuće... Čak su im organizovali i onlajn zabavu - napravili su Facebook stranicu na koje mogu da postavljaju svoje fotografije - što iz mladosti, što sada.

Reakcije su sjajne, jer su počeli da se javljaju i oni koji su "vuku poreklo" iz Zahare i koji su otišli u druge, veće gradove ili u inostranstvo.

Misli se i na najmlađe.

"Dva automobila smo ukrasili svetlima i muzikom, da bi deca mogla sa balkona da ih gledaju i uživaju", dodaje gradonačelnik Galvan.

I ovaj, poput mnogih drugih malih španskih gradova, održava se zahvaljujući malim porodičnim biznisima. Zato jelokalna vlast posegla ka unutrašnjim fondovima, kako bi građane privremeno oslobodila plaćanja električne energije, vode i poreza.

Takođe, u gradiću ima 19 kafića i restorana koji žive od turista. I njihov posao je ugrožen, ali i njima se pomaže.

Gradonačelnik poručuje da će Zahari biti potrebna finansijska pomoć države kad sve ovo prođe.

"Ovo je više od finansijske pomoći, ovo je opstanak Zahare, koji je doveden u pitanje. Biće nam potrebna finansijska 'injekcija'", kaže Galvan.