Zdravlje

Žarište zaraze u Srbiji: Kakva je sada situacija u Ćupriji?

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Među obolelima je veliki broj zdravstvenih radnika.

Ćuprija - Pripadnici Vojske Srbije ispred bolnice u Ćupriji za vreme pandemije korona virusa.
Izvor: MONDO/Goran Sivački

U Ćupriji, jednom od žarišta zaraze korona virusom u Srbiji, zaključno sa jučerašnjim danom ima 55 slučajeva, a povećanje broja zaraženih je zabeleženo u svim opštinama Pomoravskog okruga, izjavio je danas, za medije, komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predasednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"U Ćupriji je 55 zaraženih, u Jagodini 18, u Paraćinu 15, Svilajncu pet i po dva u Rekovcu i Despotovcu, ukupno 97 u Pomoravskom okrugu", precizirao je Erić.

Među zaraženima je i veći broj zdravstvenih radnika, lekara i medicinskih sestara - tehničara Opšte bolnice Ćuprije, istakao je Erić.

Juče je zaraza potvrđena i kod dvoje zdravstvenih radnika Opšte bolnice u Jagodini, jednog lekara i jedne medicinske sestre, izjavio je direktor Doma zdravlja u Jagodini dr Darko Miletić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, juče je na konferenciji za medije u Vladi izjavio da su "u Ćupriju poslati oprema i lekari".

Erić je podsetio da je Štab za vanredne situacije zbog situacije u Opštoj bolnici u Ćupriji gde su zaraženi zdravstveni radnici odlučio da se svi zdravstveni radnici Bolnice, Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje testiraju na korona virus, a prostorije ovih ustanova dezinfikuju.

"Obezbedili smo veliki broj podloga za izolovanje kako bi bilo testirano što više zdravstvenih radnika", rekao je Erić i najavio dolazak testova iz Kine, kako je rekao, "donaciju Kompanija Eurofiber i Džon Chao Kep, koje u Ćupriji imaju fabrike".

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru.