Zdravlje

Evo kakva je situacija u Ćupriji, jednom od ŽARIŠTA korone u Srbiji

Autor Ksenija Jelesijević Izvor mondo.rs

Raste broj zaraženih u Ćupriji, među obolelima od korona virusa i sve veći broj zaraženih medicinskih radnika

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da su u Ćupriji  četiri lekara i četiri tehničara pozitivna na korona virus i na bolničkom su lečenju dok je u kućnoj izolaciji još sedam lekara i tri tehničara.

Zamenica direktora "Batuta" Darija Kisić Tepavčević rekla je da je jasno da kada imamo toliko obolelih u nekoj zdravstvenoj ustanovi, jasno da je bilo propusta ali ono što je najbitnije je da su svi oni kod kojih je potvrđena infekcija izolovani, da su pod nadzorom i da je onemogućeno širenje infekcije na one u bolnici, prvenstveno pacijente.

"Konkretno, bolnica u Ćupriji radi sa manjim brojem zdravstvenih radnika, pokušavaju da izdrže potreban kapacitet, ali ako se tako nastavi biće smanjen kapacitet bolnice ili će biti preusmereni zdravstveni radnici u određene ustanove kako bi određeni region imao negu. Situacija se menja iz dana u dan. Svu raspoloživu snagu preusmeravano tako da nijedan region ne trpi", rekla je ona.

Kisić je naglasila da je važno što je većina zdravstvenih radnika koji su oboleli dobro.

Nadamo se njihovom brzom povratku na posao ali i za to postoji procedura - tek posle dva dvostruko negativna nalaza mogu da se vrate na posao, dodala je ona.

U Ćupriji, jednom od žarišta zaraze korona virusom u Srbiji, zaključno sa jučerašnjim danom ima 55 slučajeva, a povećanje broja zaraženih je zabeleženo u svim opštinama Pomoravskog okruga, izjavio je danas, za medije, komadant Opštinskog štaba za vanredne situacije i predasednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić.

"U Ćupriji je 55 zaraženih, u Jagodini 18, u Paraćinu 15, Svilajncu pet i po dva u Rekovcu i Despotovcu, ukupno 97 u Pomoravskom okrugu", precizirao je Erić.