Zdravlje

Epidemiolog Kon: Peta nedelja se jasno najavila, kreće strmi uspon!

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon prokomentarisao današnji skok broj zaraženih korona virusom i ono što nas očekuje...

U Srbiji je u poslednja 24 sata virus korona registrovan kod još 305 osoba, što je do sada najveći porast broja zaraženih! Ukupno je zaraženo 1.476 osoba, a još osmoro je preminulo!

"Danas je definitivno najcrnji dan, jasno je da kreće crni uspon, peta nedelja se jasno najavila. Pitanje je već zdravstvene bezbednosti svakog pojedinca države, da li će shvatiti da se nalazimo u krajnje ozbiljnoj situaciji.Brojka od 800 hospitalizovanih prelazi kapacitete i da nismo imali improvizovane bolnice bili bismo u problemu. Već imamo probleme", rekao je na redovnoj konferenciji dr Predrag Kon. 

"Nailazi talas, nema dileme, neće nas mimoići. Ovoga puta više nema pregovaranja i ja sam govorio da sam umereni optimista, i verujem da će poruke stići da ćemo vrh i maksimum dočekati niže nego drugi, ali to ne znači da sam ja u pravu. Svi ćemo to morati da sačekamo i vidimo. Poslednja slamka sprečavanja kontakta 24 sata, ali to ćemo sačekati", dodao je dr Kon.

Epidemiolog je istakao i da "ova epidemija nije mala, dešava se jednom u 100 godina, sada se dešava. Ovakvu epidemiju nismo imali od 1918. godine".

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru.

Promenjena je i odluka kada stariji od 65 smeju da izlaze u nabavku - od sada će to biti samo subotom između četiri i sedam sati ujutru!