Zdravlje

Kon priznao: TESTIRANJE na korona virus je NAJVEĆI problem!

Izvor mondo.rs

Epidemiolog dr Predrag Kon rekao je da je testiranje na korona virus najznačajniji problem u ovom trenutku i da to mora da se prevaziđe.

Na pitanje zašto pojedinci koji su testirani čekaju nekoliko dana na rezulatet, Kon je istakao da se taj problem ne može pravdati zagušenjima i da se mora prevazići.

"Iz raznih bolnica i klinika stižu materijali koji se obrađuju i postoji neki, bar meni, NEDOVOLJNO JASAN RAZLOG, zašto postoji zastoj i to prevashodno mora da se razreši. Čak je to problem koji ide do te mere ćemo, možda, morati ponovo da počnemo da testiramo, jer je neophodno što pre doći do tih rezultata (o tačnom broju zaraženih, prim. aut.)", rekao je Kon na konferenciji za novinare.

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je duže čekanje bilo problem i pre pet i sedam dana, a sada su značajno povećani kapaciteti za testiranje.

"Nadamo se da ćemo u narednom periodu prevazići taj problem, i da ćemo na vreme dobijati rezultate," rekla je ona.

Kon je istakao da se testovi transportuju do Gradskog zavoda za javno zdravlje, uz napomeno da se uzorkovanje vrši u svim ustanovama, ali i po kućama ako je određena mera samoizolacije.

"Na infektivnim odeljenjima se radi, na institutima širom zemlje, a sada razmišljamo i na nivou domova zdravlja, na svim instancama," rekao je on.