Zdravlje

Otkrivena još jedna važna stvar u vezi sa prenošenjem korona virusa!

Izvor mondo.rs

Istraživanje sprovedeno u Kini donelo je nova saznanja o prenošenju korona virusa...

Studija sprovedena u Kini pokazala je da virus korona može da se zadrži u izmetu zaraženih ljudi, te da je zbog toga veoma važno da pre povlačenja vode u vodokotliću, spustite poklopac WC šolje.

Odavno se govori o tome da treba spustiti poklopac prilikom povlačenja vode, da se virusi i i bakterije iz WC šolje ne bi raspršili po čitavom kupatilu, a sada je to još važnije, s obzirom na veliku kontagioznost covida-19.

S obzirom na to da dijareja može da bude jedan od inicijalnih simptoma korona virusa, definitivno vredi da preduzmete ovaj korak, kako bi svi koji koriste kupatilo bili bezbedni.

Kao i većina respiratornih bolesti, korona virus se širi sitnim kapljicama u kojima se nalazi virus. Te sitne čestice u vazduh dospevaju kada zaražena osoba kašlje ili kija, ali i kada priča.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je za 24 sata zaraženo još 305 osoba, a osam je umrlo. Ukupno je zaraženo 1.476 ljudi.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru.

Promenjena je i odluka kada stariji od 65 smeju da izlaze u nabavku - od sada će to biti samo subotom između četiri i sedam sati ujutru!