Zdravlje

Predrag Kon objasnio kada ćemo videti rezultate produženog policijskog časa

Izvor Tanjug

Epidemiolog i član Kriznog štaba o novim merama i teoretskoj mogućnosti zaustavljanja širenja korona virusa,

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže da se ove i sledeće nedelje očekuje vrhunac epidemije korona virusa, i navodi da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

"Mi i dalje očekujemo da će vrhunac epidemije biti ove i naredne nedelje", rekao je Kon gostujući na TV Prva i naveo da će se nakon toga videti rezultati mera.

"Mi smo 19. dan u vanrednim merama, to se i odražava jer nemamo nagli porast", kazao je Kon u Jutarnjem programu te televizije.

On je naveo da sada ne držimo konce u svojim rukama, jer ne može da se prati ko je od koga zaražen.

"Normalno, od tih slučajeva se istražuju kontakti i sprečava se da dalje prenose. Sad smo blizu toga da sve zavisi od toga koliko imamo kontakata. Ukoliko ih sprečimo, teoretska mogućnost opstajanja virusa je značajno smanjena", rekao je on.

"Svi očekuju kraj, a ovo je najava za potrebom gvozdene discipline", kazao je Kon.

"Mi se sad već nalazimo na više od 300 dnevno, a imali smo ranije oko 100 zaraženih - zato je sada situacija da se razmišlja o uvođenju policijskog časa od 24 sata", ističe Kon.

"Mi čekamo da vidim rezultate svake mere. Zabrana kretanja tokom vikenda daće rezultate za sedam dana", kaže on.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u protekla 24 sata zaraženo još 305 osoba, a korona virus je odneo još osam života! Ukupno je zaraženo 1.476 ljudi!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.