Zdravlje

Masovno testiranje: Kako i zašto se radi u Srbiji, a kako u regionu (VIDEO)

Izvor Tanjug

Članovi Kriznog štaba o masovnom testiranju na korona virus.

Srbija nije zakasnila sa masovnim testiranjem na korona virus, tvrdi dr Predrag Kon i dodaje da je sada pravi trenutak za to.

Testiranje na korona virus u opštoj populaciji ima smisla tek kad prođe epidemija, rekao je Kon na konferenciji Kriznog štaba. U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 284 nova slučaja korona virusa, kao i sedam novih smrtnih slučajeva.

"Ako krenemo sada, nismo zakasnili, ali zakasnićemo ako pustimo da se peta i šesta nedelja razviju do maksimuma. Testirali se ili ne, sve zavisi od naših kontakata, i krajnje je vreme da prestanemo sa kontaktima i da tako omogućavamo virusu da se širi", izričit je epidemiolog.

Kon je rekao da su kod nas određene grupe za testiranje prema stepenu prioriteta i da su na prvom mestu hospitalizovani i zdravstveni radnici, zatim osobe koje imaju temperaturu višu od 38 stepeni i oni koji su bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajevima u periodu do 14 dana pre potvrde infekcije.

Kako kaže, u posebnoj grupi su oni koji imaju izrazite pridružene bolesti I naglasio da su oni posebno osetljivi i da je svaka povišena temperature kod njih indikacija za testiranje, kao i kašalj, kratkoća daha i otežano disanje.

U drugoj grupi su sve rizične kategorije, a u trećoj putnici i učesnici u međunarodnom saobraćaju.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je kazala da testiranje na korona virus nije moguće na lični zahtev, već samo na osnovu lekarskih indikacija.

Na konstataciju novinara da su pojedine zemlje u regionu testirale mnogo već broj građana, Kisić je rekla da to zavisi od nekoliko faktora, pre svega od momenta kada je nosilac virusa ušao u određenu populaciju, kao i od dostupnosti testova i indikacija.

U nekim zemljama se testiranje plaća, pa se, kaže, radi masovnije, svakom ko plati, pa i više puta.

"U Srbiji se testiraju osobe koje imaju indikacije za testiranje, koje su proširene kako bi se otkrile one osobe koje nemaju znakove I simptome infekcije, ali za koje se sumnja da su potencijalni rezervoari infekcije ili asimptomatski nosioci", rekla je Kisić.

Dodala je da smo na osnovu sadašnjeg broja testiranih pokazali da možemo da testiramo 1.000 osoba za 24 sata i naglasila da su u ovom trenutku kapaciteti našeg sistema višestruko veći.

"To već sada možemo, i imamo više kapaciteta. Sve osobe koje su imale indikacije za testiranje su testirane," podvukla je ona.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.

Tagovi