Zdravlje

"I domovi za stare su deo sistema, nema odvajanja"

Autor Jovan Terzić Izvor mondo.rs

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, govorila je o uslovima u ustanovama za stare tokom pandemije korona virusa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kao najugroženija kategorija tokom pandemije korona virusa označene su osobe starije od 65 godina, pa otud velika zabrinutost mnogih za stanje i uslove u domovima za stare širom Srbije.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Verica Jovanović, na konferenciji za medije istakla je da su sve preporučene mere na snazi i da je epidemiološka situacija pod kontrolom. 

"Nega bolesnika, korisnika tih smeštaja, je od velikog značaja. Uključeni smo u praćenje epidemiološke situacije i sve preporučene mere su na snazi. Situacija je pod kontrolom, sve ustanove su u obavezi da primenjuju preventivne mere koje i svi moraju. To je veliki zadatak širom sveta, ne odstupa se ni od kakvih mera kakve se primenjuju u drugim institutcijama. S obzirom na to da je kolektivni smeštaj, primenjuju se i mere izolacije, prati se zdravstveno stanje korisnika koji imaju određene rizike poput starosti i hroničnih oboljenja", navela je doktorka Jovanović. 

"Kada su u pitanju zaposleni, redovno se prati njihovo stanje, a o tome ćete dobijati podatke, sada ih ne bi iznosila"

Na pitanje da li je država pomogla domovima za stare, direktorka "Batuta" je istakla:

"Domovi za stare su takođe deo sistema i ne odvajamo državne, privatne niti bilo koje druge smeštaje. Primarno je suzbijanje infekcije u svim ustanovama", rekla je Verica Jovanović i dodala:

"Pored pružanja smeštaja i svih drugih aktivnosti koje podrazumeva kontinuirana briga, u tim institucijama obezbeđuje se kontrola potrošnih materijala. Organizacijom upravlja neko ko upravlja samim domom za stare, ali isti je princip kao i u svim drugim zdravstvenim ustanovama u ovakvim situacijama. Distribucija opreme se obavlja preko upravnika, odnosno menadžera samih objekata. Kako imamo krizni i operativni štab na teritoriji Srbije, svi sektori se međusobno informisu i distribucija se vrši na osnovu toga".