Zdravlje

U "Čair" smešteni prvi zaraženi pacijenti, u toku večeri ih stiže još

Izvor mondo.rs Izvor Beta

U privremenu bolnicu u niškom "Čairu" smešteni prvi pacijenti.

U privremenu bolnicu za lečenje lakše obolelih od korona virusa u hali Sportskog centra "Čair" u Nišu u toku popodneva primljena su prva četiri pacijenta, od kojih su tri kineski državljani.

Koordinator Kliničkog centra za privremenu bolnicu u "Čairu" doktor Goran Stanojević rekao je za "Blic" da se u toku večeri očekuje prijem još jednog broja obolelih.

"Trojica kineskih državljana i naš državljanin testirani su na Infektivnoj klinici u Nišu gde je utvrđeno da su kovid pozitivni i primljeni su u privremenu bolnicu u Čairu sa lakšom kliničkom slikom", izjavio je Stanojević.

On je rekao da je testom potvrđeno prisustvo virusa kovid-19, a pacijenti imaju temperaturu do 38 stepeni Celzuijusa i lagane, blage tegobe gornjih respiratornih organa ili su pozitivni na virus i potpuno asimptomatični.

U hali "Čair" nalazi se ukupno 256 kreveta za prijem lakših pacijenata obolelih od korona virusa, dok će o obolelima brinuti ukupno 90 sestara i 18 lekara.

Vojska Srbije opremanje "Čaira" završila je krajem prošle nedelje, a pored kreveta, tu se sada nalaze i ambulante, trpezarije, sanitarne prostorije.

U "Čairu" su pacijentima na raspolaganju i biblioteka, tv sala, prostor za bavljenje rekreativnim aktivnostima.

Hranu za obolele pripremaće zaposleni u kuhinji Studentskog centra, a grad Niš obezbedio je 100.000 pribora za jelo za jednokratnu upotrebu.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je u poslednja 24 sata zaraženo još 148 ljudi, a petoro je preminulo. Ukupno je zaraženo 1.624 i 44 umrlih od početka epidemije.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.