Zdravlje

Bile su u teškom stanju: Preminule dve ženske osobe u KC Vojvodina

Izvor mondo.rs

Pacijentkinje su bile u teškom stanju i imale su udružene bolesti.

U toku prethodne noći u KCV su preminule dve pacijentkinje obolele od virusa korona. Reč je o dve starije osobe kod kojih su pored zaraze virusom COVID – 19 postojale i druge pridružene bolesti, stoji na zvaničnom sajtu KCV.

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine trenutno se leči 95 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od virusa COVID – 19. Tri pacijenta se nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.

Načelnica Infektivne klinike Vesna Turkulov koja je za TV Prva kazala da se radi o dve pacijentkinje, starije osobe, koje su imale i pridružene bolesti - dijabetes, hipertenziju, koje su doprinele ovakvom ishodu.

"To su i pacijenti koji su i prethodnih dana referisani kao teški slučajevi", kazala je Turkulov. Do sada preminuli su bili godina od 55 do 83, kazala je doktorka i dodala da su svi imali pridružene bolesti, ali da niko nije imao maligne.

Turkulov i dodala da je jedan deo pacijenata smešten u jedinici Intenzivnog lečenja i troje od njih je priključeno na respiratore.

Drugi deo pacijenata je na poluintenzivnoj nezi, kazala je Turkulov i dodala da su ostali najlakši pacijenti.

U poslednja 24 sata u Srbiji je zaraženo još 148 ljudi, a petoro je preminulo. Ukupno je obolelo 1.624 i 44 umrlih od početka epidemije.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.