Zdravlje

"Iskreno vam kažem - NE KRIJEMO informacije, niti zaražene od korone"

Autor Mladen Šolak

"To nije ni moguće sakriti", rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut".

Zdravstveni stručnjaci na redovnim konferencijama za novinare iznose u javnost sve relevantne podatke koje dobiju i nijednu ne prikrivaju.

To je u nedelju u Palati Srbije naglasila doktorka Darija Kisić Tepavčević, upitana za stanje obolelih zdravstvenih radnika.

"Ne želimo da ne ostane zrnce sumnje iza pitanja koja se postavljaju za pojedinačne ustanove. da se možda nešto krije, pa da to nismo podelili sa vama. Iskreno vam kažem - nekad informacije saznam u tom momentu i od vas, jer odlično radite svoj posao i u nultom vremenu saznate informacije. Mi smo raspoređeni na drugim poslovima i tek kada dođemo u bazu, u Institut vidimo da su ti podaci dobijeni", rekla je ona.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" rekla je nije ni moguće sakriti informaciju.

"Ovde je jako bitno da znamo da se nijedna informacija ne krije, niti na kraju krajeva može da se sakrije. Osobe koje su inficirane i osobe koje su zaražene ne mogu da se sakriju, niti bilo ko ima bilo kakvu potrebu za tim. Zato imajte razumevanja ako u tom momentu nemamo tačne brojeve za određenu ustanovu. To nije zato što ne vodimo računa o tome, već što želimo da u svakom momentu pokrijemo sve što je bitno, a nama je bitno da su izdvojene sa posla sve osobe koje su sumnjive i imaju infekciju. I pre nego što im stigne nalaz. Bitno nam je da tako znamo da ne mogu dalje da prošire infekciju", dodala je ona.

Doktorka Kisić je naglasila važnu ulogu medija u periodu globalne pande mije.

"Vi radite svoj posao i jako ste nam bitna karika u čitavom lancu. Ne znam da li se u medijima i priča o nečemu drugom osim o virusu. Na taj način se šire informacije, ali je jako bitno da one budu validne i tačne", dodala je doktorka.

Pročitajte ceo tok konferenije za novinare u Palati Srbije.

Tagovi