Zdravlje

"Ne tražimo da uzmete puške i ubijate se, već da SEDITE KOD KUĆE"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Premijerka i članovi Kriznog štaba apelovali na javnost da ostanu kod kuće, ne izlaze i ne šire lažne vesti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić i članovi Kriznog štaba gostovali su na Televiziji Pink, gde su govorili između ostalog i o "fejk njuzu", ali i kritikama na račun policijskog časa uvedenog u Srbiji zbog korona virusa.

"Mi samo tražimo da sedite kod kuće još dve nedelje, šta je tu toliko strašno? Imaš da jedeš, piješ, imaš Internet, toplo ti je… Ja bih najradije spavao do devet i sedeo kod kuće. Dosadio sam samom sebi. Šta je strašno u sedenju kod kuće, niko ne traži da uzmu puške, mobilizaciju, da idu da se ubijaju. U Španiji je produžena mera, u Nemačkoj, Italiji, produžena su vanredna stanja. Kakvo je to ograničavanje slobode ako možeš da izađeš tokom 12 sati," rekao je pulmolog prof. dr Branimir Nestorović..

Ana Brnabić je apelovala na građane da shvate da je zemlja ozbiljno bezbednosno ugrožena.

"Borimo se već 21. dan, po 24 sata dnevno, ne znamo kada ćemo videti svetlo na kraju tunela. Doktor Nestorović je veći optimista od mene. Spremni smo, čini mi se, na najgore moguće scenarije iako se nadamo da ih neće biti. Apelujem na one koji izlaze, budite solidarni, budite ljudi. Do našeg je društva sve sada, posle ćemo se politički obračunavati, plasirati lažne vesti, urušavati kredibilitet, ali nemojte sad," rekla je ona.

"Mi smo u prvih nekoliko dana imali veliki broj zdravstvenih radnika koji su se prijavljivali da volontiraju... Kada plasirate lažnu vest da nema zaštitne opreme, može da se dogodi da se oni ne javljaju na posao, pronalaze izgovore i tako direktno ugrožavate ljudske živote", ocenila je Brnabić na TV Pink.

"Ima 'fejk njuza', ali jedan veliki broj i dalje ne shvata šta se dešava. Stiže i meni svašta, ali ne stižem više sve da čitam. Kod kuće su, lajkuju, hejtuju, kao da je video igrice, sede kod kuće i ne shvataju situaciju. Lepo im je i toplo, i ne razmišljaju. Moraju da shvate da je vanredno stanje, određena ljudska i manjinska prava mogu da budu izmenjena," rekao je Nestorović.

Ana Brnabić se nadovezala.

"Samo zbog ljudskog osnovnog prava, prava na život, možete suspendovati druga prava, ograničiti kretanje ili slično. Ovi 'stručnjaci' što tvrde da je to protivustavno, volela bih od njih da čujem šta bi oni uradili? Evo, neka kažu," rekla je ona.

"Dajte kreativne predloge, organizujte te društvene mreže za volontere? Organizujte se, donosite penzionerima hranu, to je korisna upotreba mreža, ako ih koristite samo za negativno, to je bezveze," dodao je prof. dr Nestorović.

U Rusiji je kazna za širenje lažnih vesti 23.000 evra i pet godina zatvora, a Nestorović navodi da lažne vesti u Americi takođe nose mogućnost hapšenja.

U istoj emisiji na Pinku, Nestorović je kazao da se "boji sledećeg vikenda", a prof. dr Predrag Kon da više ne uspevamo da kontrolišemo korona virus, i da je to potrebno reći "jasno i glasno".

VAŽNO!

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 284 nova slučaja korona virusa, kao i sedam novih smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.