Zdravlje

Nestorović: Bojim se sledećeg vikenda, evo i zbog čega

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Pulmolog na Pinku rekao da će sledeći vikend možda biti kritičan!

Epidemija korona virusa možda će se pogoršati sledećeg vikenda, po proceni pulmologa dr Branimira Nestorovića.

On je, gostujući na Pinku, rekao da se "boji sledećeg vikenda" jer će tada biti 14 dana od trenutka kada su ljudi bezbrižno šetali, ne osvrćući se na preporuke i mere protiv suzbijanja bolesti.

"Izbegli smo prvi udar, ali se sad nadamo stabilizaciji stanja na višem nivou. Ja se bojim sledećeg vikenda… Tada će biti 14 dana kako su se svi šetali, previše smo pričali o rizičnim grupama, kajem se jer su mladi onda pomislili da se njima ništa neće desiti. A i oni se razboljevaju, 25-40 godina se razboljevaju, pa i umiru," rekao je on.

"Rast broj obolelih smo očekivali, nadamo se da neće rasti iznad 300-400 dnevno novih slučajeva. Ne želimo britanski ili američki scenario. Ja ne znam šta mi više možemo da uradimo, osim 24-časovnog policijskog časa, a izgleda da ni njega ne bi poštovali," rekao je prof. dr Nestorović.

U istoj emisiji je prof. dr Predrag Kon rekao da više ne uspevamo da kontrolišemo korona virus, i da je to potrebno reći "jasno i glasno".

VAŽNO!

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 284 nova slučaja korona virusa, kao i sedam novih smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.

Tagovi