Zdravlje

Da li korona virus ostavlja posledice? Evo šta kaže dr Stevanović!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Mnogi su se pitali da li korona virus ostavlja posledice kod izlečenih ljudi, a dr Goran Stevanović dao je odgovor na to pitanje.

Da li će izlečeni od virusa Covid-19 imati posledice nakon izlečenja, zavisi od samog toka bolesti, izjavio je direktor Klinike za infektivne i tropske bolestti Goran Stevanović.

Stevanović je sinoć za TV Prva rekao da pacijenti koji su imali lakšu kliničku sliku neće imati nikakve posledice, dok će se posledice kod pacijenata koji su bili na respiratortima i imali težu sliku, sagledati kada sve prođe.

Kako je rekao, do sada je otpušteno sa lečenja oko 60 izlečenih od korona virusa, koji su imali lakšu kliničku sliku, a da se narednih dana očekuje veći broj otpuštenih.

"Lečenje dugo traje, kod nekih i nekoliko nedelja", rekao je Stevanović.

Govoreći o tome koje su grupe visokorizične, on je pored starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika, naveo i one sa poremećajem endokrinološkog sistema, odnosno osobe obolele od dijabetesa i gojazne.

"Osobe koje imaju veliku masu, bez obzira da li su gojazne ili krupne ili imaju veliku mišićnu masu, imaju problem sa primenom veštačke ventilacije. Zato su gojazne u posebnom riziku. To se odnosi na metaboličke poremećaje i oni drugačije reaguju na infekciju", rekao je Stevanović.

VAŽNO!

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 284 nova slučaja korona virusa, kao i sedam novih smrtnih slučajeva.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.