Zdravlje

Crna Gora: 20 zdravstvenih radnika ima virus, najugroženije su sestre

Izvor mondo.rs Izvor mondo.me

Među obolelima je šestoro lekara

U zdravstvenom sistemu Crne Gore virusom korona zaraženo je ukupno 20 radnika, saopštio je rukovodilac Kriznog medicinskog štaba Ranko Lazović.

Lazović je na konferenciji za novinare rekao da je zaraženo šest lekara, jedan stomatolog, jedan farmaceutski tehničar, jedna radnica na održavanju higijene, a ostalo su medicinske sestre.

On je naveo da je epidemiološka situacija pod kontrolom i da su Krizni štab i zdravstvena ustanova "Montefarm" snabdeli medicinskim sredstvima zdravstvene ustanove za period od tri do četiri sedmice.

Prema njegovim rečima, od ukupnog broja pozitivnih na novi virus u Crnoj Gori 39 ljudi je hospitalizovano, od kojih šest u Opštoj bolnici u Nikšiću, 12 u barskoj bolnici, a u beranskoj bolnici četvoro.

"Na Infektivnoj klinici je 13 pacijenata, tri su danas otpuštena. Na korona intenzivnoj njezi su tri pacijenta, od kojih su dva na mehaničkoj podršci i jedan na dijalizi. Tri pacijenta su na internom odeljenju Interne klinike i za sada su stabilnog zdravstvenog stanja", precizirao je Lazović.

On je rekao da je danas u porodilištu privatne bolnice "Kodra" u Podgorici rođena beba čija je majka pozitivna na virus korona.

U Crnoj Gori je od novog korona virusa obolelo još 10 osoba, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 233, saopštio je danas crnogorski Institut za javno zdravlje.Virus je otkriven kod osam osoba iz Nikšića i dve iz Podgorice, svi su kontakti ranije potvrđenih slučajeva.. 

Iz Instituta za javno zdravlje je saopšteno da je analizirano je 109 uzoraka od kojih je 10 bilo pozitivno na novi koronavirus. Pod zdravstvenim nadzorom nalazi se više od 6.300 osoba.

Slučajevi po opštinama su:

Podgorica: 115

Tuzi: 34

Nikšić: 28

Bar: 19

Ulcinj: 9

Andrijevica: 7

Bijelo Polje: 6

Herceg Novi: 6

Budva: 4

Tivat: 2

Danilovgrad: 3

U Srbiji je do 6. aprila u 15 časova registrovano ukupno 2.200 slučajeva zaraze korona virusom! U poslednja 24 sata registrovana su 292 pozitivna slučaja korona virusa. Nažalost, u Republici Srbiji umrlo je još sedam osoba u poslednja 24 sata, a ukupno 58.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.