Zdravlje

TRI KLJUČNA RAZLOGA: Zašto u Vojvodini ima najmanje zaraženih?

Izvor mondo.rs Izvor rts

Nekoliko faktora uticala su na to da je u Vojvodini bolja opšta epidemiološka slika.

Gostujući u emisiji na RTS-u, Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković objasnio je zašto Vojvodina ima nešto bolje epidemiološku situaciju nego centralna Srbija.

Gojković navodi da je 90 odsto bolnica u Vojvodini paviljonskog tipa, sa više zgrada, pa postoji mogućnost da se pacijenti rotiraju i premeštaju iz jedne u drugu zgradu. 

Takođe, kako je dodao, Vojvodina u odnosu na jug Srbije ima manji broj povratnika koji su na radu u inostranstvu.

"To je jedan od faktora koji je uticao da epidemiološka situacija u Vojvodini bude drugačija, ali sigurno je i do mentaliteta, jer su Vojvođani mirniji i disciplinovaniji", ukazao je Gojković.

Navodi da je u Vojvodini sada više od 260 pacijenata kod kojih je dijagnostikovan virus i da je u zgradi Novosadskog sajma, koja je danas aktivirana, do 19.00 bilo 39 građana.

"Držimo epidemiju pod kontrolom, nemamo naglih iskakanja", kaže Gojković.

U Srbiji je do 6. aprila u 15 časova registrovano ukupno 2.200 slučajeva zaraze korona virusom! U poslednja 24 sata registrovana su 292 pozitivna slučaja korona virusa. Nažalost, u Republici Srbiji umrlo je još sedam osoba u poslednja 24 sata, a ukupno 58.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Od prvog dana aprila moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a ovog vikenda je uvedena nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.