Zdravlje

Kako je korona virus "ušao" u Institut "Dedinje"

Izvor Beta

Direktor Instituta - "izbegli smo TEMPIRANU BOMBU"!

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje Milovan Bojić izjavio je su infekciju korona virusom u tu ustanovu uneli pacijenti sa asimptomatskim stanjem i urednom kliničkom slikom, ali u fazi inkubacije i da su se znaci bolesti ispoljili tek nakon intervencija. Na zaražene bez ikakvih simptoma upozorila je u utorak i dr Darija Kisić Tepavčević.

"Mene je zapanjilo kako može da nam uđe korona", rekao je Bojić na Televizi Pink, navodeći kakve su sve rigorozne zaštitne mere preduzimali kod prijema pacijenata i uopšte ulaska u bolnicu.

Od 67 zdravstvenih radnika koji su zaraženi novim korona virusom u Institutu za karsiovaskularne bolesti Dedinje najviše je medicinskih sestara koje rade u intenzivnoj nezi sa pacijentima, anesteziologa i hirurga, kaže direktor te bolnice Milovan Bojić.

On je naglasio da je testirano 250 ljudi u Institutu, da je virus potvrđen kod 67 zdravstvenih radnika i 14 pacijenata, da su zaraženi zdravstveni radnici isključeni sa posla, a pacijenti zbrinuti u kovid bolnicama.

Prema njegovoj oceni "presečen je lanac" koji se dešavao u nekih drugim zemljama, odnosno "začarani krug" u kome se virus prenosi sa pacijenta na zdravstvene radnike i dalje.

"Otkrili smo tempiranu bombu. Sprečili smo loše da bude još gore, a sačuvali ono što je dobro", rekao je Bojić.

On je naveo da su intervencije rađene u regularnoj zaštitnoj odeći, ali da sada moraju da se koriste skafanderi jer će se pristupati kao da svi pacijenti imaju korona virus.

Pema njegovim rečima, u Institut su došli ruski stručnjaci i da "nije zgorega da i ovu instituciju koja preduzima sve što treba i oni obrade kako to ruska armija čini u specijalnim prilikama".

On je rekao da se mora omogućiti zdravstvenom sistemu da preživi, jer iza zdravstvenih radnika nema drugih barijera.

Pogledajte video, dr Predrag Kon o koroni u zdravstvenim ustanovama!

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.200 ljudi, a preminulo ih je 58.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.