Zdravlje

Evo ko sve NE MORA da napušta kućnu izolaciju (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Ukinuta kućna izolacija, SVI pozitivni na koronu MORAJU u bolnicu. To je jedini način da se spreči širenje infekcije, poručuju lekari iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa. Ipak, nekoliko izuzetaka postoji...

Izvor: MONDO/Goran Sivački

Pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus ne mogu se više lečiti u kućnoj izolaciji. Prema novim instrukcijama koje su od države dobile lokalne samouprave, oboleli od ove zarazne bolesti, trebalo bi iz kućne izolacije da se prebace u improvizovane bolnice u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, odakle posle trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni i u kovid-bolnice.

"Jasno je šta znači nova instrukcija, nema pregovaranja oko odluke države. Ima izuzetaka, trudnice i porodilje, osobe sa invaliditetom, osobe na hemodijalizi i nekontrolisana hronična oboljenja su izuzetak", objasnio je novu odluku Ministarstva zdravlja epidemiolog dr Predrag Kon.

"Ove improvizovane bolnice su napravljene upravo zato da bi bilo sprečeno širenje infekcije. One nisu napravljene za lečenje. Svi pacijenti koji su u privremenim bolnicama mogli bi i kod kuće da se leče, ali jasno je i na osnovu iskustava iz Kine i na osnovu naših dosadašnjih iskustava da tako ne može da se spreči širenje infekcije", rekao je on.

Dr Kon je naglasio da je već sada jasno da će u tim privremenim bolnicama biti i dosta zdravstvenih radnika, i da će "od njihovog ponašanja zavisiti i ponašanje ostalog stanovništva".

UKIDA SE KUĆNA IZOLACIJA, ALI NE I KUĆNA SAMOIZOLACIJA

Dr Darija Kisić Tepavčević podsetila je da se ukida kućna izolacija, ali ne i kućna samoizolacija.

"Kućna samoizolacija odnosi se na osobe koje su bile u kontaktu sa nekim kod koga je potvrđena kovid infekcija. Kod njih se ne može raditi testiranje odmah, jer virus mora da se razmnoži da bi test mogao da ga detektuje. Znači, takve osobe su u kućnoj samoizolaciji određeni vremenski period, a testiraju se ili kada dobiju simptome, ili kada istekne period samoizolacije, pre nego što se vrate uobičajenim aktivnostima", objasnila je dr Kisić.

Ovom merom ukinuta kućna izolacija: "Osobe kod kojih je laboratorijski potvrđeno prisustvo kovid infekcije, a kod kojih je lekar procenio da stanje ne zahteva hospitalizaciju, sada više ne mogu da se leče kod kuće, već se ti pacijenti smeštaju u privremene bolnice", rekla je ona.

VAŽNO!

Prema najnovijem preseku 7. aprila u 15 časova, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još troje ljudi od korona virusa. Novozaraženih je još 247.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, i sada mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska od 13 h u subotu do ponedeljka u 5 ujutru. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.

Tagovi