Zdravlje

Beograd i Niš dobijaju montažne laboratorije za testiranje na koronu!

Izvor rts

Montažne laboratorije za testiranje stižu u Niš i Beograd!

Montažne laboratorije za testiranje na korona virus, donacije kineskih kompanija, dobiće Niš i Beograd, a ugovor o tome biće potpisan u četvrtak, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. U Nišu će se raditi hiljadu, a u Beogradu dve hiljade testova dnevno.

U laboratorijama Veterinarskog i Instituta za javno zdravlje u Nišu dnevno može da se uradi blizu 400 testova. Montažne laboratorije u Nišu i Beogradu znatno će povećati kapacitete.

"Biće zaključen ugovor o donaciji između kineskih prijatelja i Srbije, jedna od laboratorija novih koja će da se implementira biće ovde u Nišu, pored one u Kliničkom centru Srbije. Pripreme za njeno funkcionisanje su u toku", kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Uzorci u Niš pristižu iz zdravstvenih ustanova okolnih gradova.

"Poslednjih par dana imamo malo veći priliv uzoraka, pokušavamo da to amortizujemo sve ono što ne uspemo da prihvatimo za analizu usmerićemo kao nacionalnoj refenrentnoj laboratoriji u Batajnici", navodi Miloš Petrović, direktor Veterinarskog instituta u Nišu.

"Sam aparat kada ga faktički napunite uzorcima, koji su pre toga obrađeni, otprilike dva do dva i po sata mu je potrebno, naravno od tipa aparata zavisi, da izbaci rezultate", navodi Miodrag Stojanović, direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu.

Ministarstvo poljoprivrede obezbedilo je zaštitnu opremu za radnike u laboratorijama, a zdravstvenim ustanovama pomaže i Nišavski okrug, prenosi RTS.

"Gledali smo da i do najmanjeg Doma zdravlja u Nišavskom okrugu, pa čak i šire u susednom Zaječarskom okrugu stigne zaštitna oprema, s obzirom na to da je to u ovom trenutku a i pre jedno nedelju i po do dve dana nedostajalo", ističe načelnica NIšavskog okruga Dragan Sotirovski..

Epidemiološka situacija u Nišu je stabilnija, ali je sada veliki pritisak na Klinički centar, kome gravitira više od dva miliona stanovnika.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.