Korona virus "ušao" u Institut za onkologiju i radiologiju!

Infekcija potvrđena kod dvoje pacijenata, u toku testiranje svih zdravstvenih radnika!

Kod dvoje pacijenata na Institutu za onkologiju i radiologiju otkriven je novi korona virus, zbog čega će radnici biti testirani, kao i pacijenti Urološkog odeljenja.

Tanjug javlja da su zdravstveni radnici testirani u utorak, da će se testiranje nastaviti u sredu i da će rezultati biti poznati za dan ili dva. Ruski vojni lekari obaviće u sredu dezinfekciju Instituta.

Ta agencija prenosi da je korona potvrđena kod dvoje pacijenata, žene kod koje je infekcija na vreme prepoznata i ona je izolovana, kao i lekari koji su sa njom bili u kontaktu. Drugi pacijent, muškarac star 80 godina, bio je na radioterapiji na Urološkom odeljenju, bez simptoma. On je posle 14 dana razvio simptome, i preminuo je prošle subote.

Biće testirani i svi pacijenti sa radiološke urologije, gde je taj pacijent ležao.

Hirurgija neće raditi u sredu i četvrtak, potencijalno i petak, a sa Instituta apeluju na pacijente da poštuju zakazano vreme. Konzilijumi će i dalje raditi ali apel ove institucije je da pacijenti ili njihove porodice ostave dokumentaciju da se ne bi stvarala gužva. Ukoliko klinička slika ne bude jasna lekarima sa konzilijuma, pacijenti će biti pozivani na preglede.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.