Zdravlje

Evo zašto je DOBRO što imamo veliki broj zaraženih koji nemaju simptome!

Izvor Danas Izvor Blic

Prof. dr Predrag Kon o DOBROJ strani velikog broja zaraženih, koji zbog izostanka simptoma ni ne odu kod lekara!

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Predrag Kon pričao je za domaće medije o asimptomatskim slučajevima korona virusa, razvijanju kolektivnog imuniteta i merama zaštite od virusa.

Asimptomatski slučajevi su nešto o čemu se proteklih dana mnogo pričalo - dr Darija Kisić Tepavčević rekla je da je broj zaraženih možda i pet do deset puta veći, jer veliki broj zaraženih ne oseća nikakve simptome, pa ne ode da se testira na virus.

Kon se slaže da je virus mnogo više rasprostranjen nego što se trenutno zna.

"Postoji jedna pozitivna stvar u svemu ovome. Asimptomatske infekcije koje sada otkrivamo na jednoj strani teško se prenose, a na drugoj teoretski je moguće da one ukazuju da virus slabi i da se smanjuje njegova virulencija da izazove bolest. Ako je to slučaj, onda bi to bilo veoma dobro", rekao je Kon.

On je za "Blic" precizirao da će to biti korisno kada, nakon pandemije, bude testiran deo populacije kako bi se utvrdio razvoj antitela i imuniteta.

"Najstariji deo stanovništva smo izolovali, ali će oni ostati osetljivi kada prođe epidemija. Ako imamo puno slučajeva bez simptoma, koji se neće javiti lekaru, kod njih je razvijen imunitet i to opet pomaže najstarijima," rekao je on.

Kon je "Danasu" kazao da nema više čekanja, da smo na maksimumu epidemije, da strahuje od šeste nedelje i da je sada vreme za razmišljanje i odluke o drastičnijim merama.

"Sada se spasavaju životi. Moj lični stav je da bi u Beogradu trebalo na bilo koji način osigurati maksimalno smanjenje kontakata između građana," rekao je on ali dodao i da ne može da kaže da li to znači i zabranu kretanja od 24 časa.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.