Zdravlje

Novi Sad dobija ambulantu za trudnice zaražene korona virusom

Izvor Tanjug

Trudnice pozitivne na koronu moći će bezbedno i sigurno da obavljaju preglede!

U Novom Sadu u sredu će biti otvorena kovid ambulanta samo za trudnice, koje su pozitivne na korona virus, najavio je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

"S obzirom na to da postoji jedan deo trudnica koje su pozitivne na virus, otvaramo i ambulantu koja će biti isključivo namenjena takvim trudnicama. Da one mogu bezbedno i sigurno da obavljaju sve preglede, da se njihova trudnoća prati. Ova ambulanta imaće poseban ulaz, kako ne bi bilo mešanja sa drugim pacijentima", rekao je dr Bojat za televiziju Pink.

Novi Sad je, inače, jedan od prvih gradova u Srbiji u kojima su otvorene covid ambulante i ima ih ukupno tri.

"Imamo tri ambulante koje funkcionišu od prvog dana koje se bave repsiratornim infekcijama. Dve su na Limanu, jedna na Novom naselju. One imaju i rendgensku i laboratorijsku dijagnostiku, odvojene su od drugog objekta, nema mešanja ovih pacijenata sa ostalim koji dolaze u dom zdravlja zbog drugih tegoba", rekao je dr Bojat.

Radno vreme svih ambulanti, koje se bave respiratornim infekcijama i uzorkovanjem materijala, je 24 sata.

Odgovarajući na pitanje šta da rade pacijenti koji posle 17 časova, kada počne policijski čas i zabrana kretanja, moraju da dođu do ambulante, dr Bojat odgovara da takvi pacijenti mogu slobodno da dođu, odnosno da do sada nije bilo nikakvih problema.

"Do sada nije bilo problema. Kada su takvi pacijenti, koji su osetili simptome i krenuli u covid ambulantu, policija kad ih zaustavi i oni kažu gde i zašto idu, policija ih poveze do ambulante", objasnio je direktor Doma zdravlja Novi Sad.

Kaže da je u tim ambulantama u borbi protiv epidemije angažovano 788 medicinskih sestara i tehničara i oko 500 lekara.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.