Zdravlje

Sjajno: Maske za ronjenje koje pomažu pacijentima u Torinu da dišu (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Bolnica "Maria Pia" iz Torina prva je ustanova u regionu Piemonte koja je počela sa korišćenjem prilagođenih maski za ronjenje, kako bi pomogla pacijentima sa korona virusom da bolje dišu.

Ta maska se inače koristi za snorkling, ali je sada prilagođena pacijentima koji imaju respiratorne teškoće i pomaže lakšem disanju - objasnili su iz bolnice "Maria Pia".

Korišćenje ovih maski je ideja inženjera iz "Isinova" koji su razvili prototip zajedno sa lekarom iz mesta Kjari, a firma "Dekatlon" je odlučila da pokloni 10.000 svojih "Easybreath" maski italijanskim regijama.

Firma koja je realizovala ventile u 3-D za intenzivnu negu, podesila je maske za ronjenje u rekordnom roku.

Lekar Favero je izjavio kako počinju da fale maske u subintenzivnoj terapiji (odeljenja na kojima pacijenti leže pred eventualni odlazak na intenzivnu negu) i kako bi mogli da naprave masku za pomaganje pri disanju uz pomoć one koja već postoji i u prodaji, a koristi se za ronjenje.

Zahvaljujući ventilu koji je dodat i koji su nazvali Šarlot, ova maska je testirana u bolnici u Kjari i savršeno je funkcionisala.

Firma "Isinova" je priuštila svima slobodnu upotrebu dokumenta koji objašnjava kako je moguće napraviti ventil u 3-D tako da koja god ustanova želi da koristi ovu masku to slobodno i besplatno može da uradi.

Mi smo se odrekli prava i novca, svako je slobodan da iskoristi našu ideju, poručili su iz firme "Isinova".

Maska je prvi put zvanično ušla u upotrebu u bolnici u Torinu.