Zdravlje

Plazma terapija primenjivaće se i kod nas: Krv izlečenih kao lek za obolele

Izvor mondo.rs

Dok ne stigne vakcina, serum krvne plazme osoba koje su preležale infekciju korona virusom može da pomogne. Procedure za primenu seruma počele i kod nas.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

I srpski lekari spremaju se da primene još jedno "oružje" u borbi protiv korona virusa, terapiju serumom krvne plazme osoba koje su preležale korona virus.

Šta su hiperimuni globulini

Hiperimuni globulin dobija se iz plazme donora sa visokim titrom antitela protiv određenog uzročnika bolesti. Obezbeđuju trenutni pasivni imunitet pacijentu za kojeg se sumnja da je bio izložen mogućem uzročniku bolesti.

"Standardni ili hiperimuni globulini se inače koriste u lečenju, a sada ima sve više istraživanja koja govore da to može da ima efekta i mi smo započeli sa takvim procedurama", rekla je dr Darija Kisić na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

"U ovom momentu imamo više od 200 potencijalnih davalaca, i u tom pravcu se ozbiljno razmišlja."

Ukoliko se korona virus ponovo u nekom obliku bude javio na jesen, izvesno je da još uvek u tom trenutku neće biti vakcine, i primena seruma je jedan od načina borbe, objasnila je ona

"Ako gledamo paralelu sa nekim drugim bolestima, u postekspozicionom periodu ako znate da je neko bio izložen riziku, davanje ovakvih seruma sa antitelima kod nekih drugih bolesti je ili smanjilo verovatnoću da se bolest uopšte razvije, ili su kliničke slike bile blaže.

Rezultati istaživanja pokazuju da u početnoj fazi obolevanja, dok čovek još nije stvorio sopstvena antitela, to ima značajnog efekata, tako da intenzivno radimo na tome. Kako se povećava pul potencijalnih davalaca, i mogućnosti će nam biti sve veće", rekla je dr Kisić.

VAŽNO!

Prema preseku 8. aprila do 15 časova, u Srbiji još četvoro ljudi umrlo od korona virusa, a imamo još 219 registrovanih slučajeva zaraze.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska na nivou cele Srbije od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak od četiri do sedam ujutru.

Tagovi