Zdravlje

Evo ZAŠTO KASNE REZULTATI testova na korona virus

Izvor mondo.rs

Doktor Kon je na današnjoj konferenciji za pres rekao da problme nije nedostatak testova.

Na današnjoj konferenciji za pres kriznog štaba povodom epidemije korona virusa, doktor Predrag Kon je objasnio zašto još uvek postoji zastoj kad je reč o brzini izdavanja testova.

"Imamo problema oko brzine izdavanja rezultata, virusoloških pregleda, i to je administrativno-logistička stvar. Nije do testova i kadru sposobnom za rad, nego se radi o tome da nemamo odgovarajuće kapacitete onih koji su spremni da ubacuju podatke jer to traži određeno medicinsko obrazovanje", izjavio je Kon.
"Ne mogu to da rade samo tehničari i ko to već nije radio. Postoji niz sitnih stvari koje mogu da zakomplikuju život. Ako se nešto pogrešno unese, recimo JMBG, treba vreme i vrema da se otkrije. Oni isto rade u infektivnim uslovima, gde nisu radili, pa imaju otpor… Imamo ozbiljnih problema i zastoja i idemo dalje. Sporije je nego što smo očekivali, takvi smo takvi smo...", kaže dr Kon. 
Članovi Kriznog štaba saopštili su da je, prema preseku 8. aprila do 15 časova, u Srbiji još četvoro ljudi umrlo od korona virusa, a imamo još 219 registrovanih slučajeva zaraze.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.

Tagovi