Zdravlje

Epidemija u "komšiluku": Broj zaraženih opada, evo šta zabrinjava

Izvor mondo.rs

Kakva je situacija u Hrvatskoj i Sloveniji u poslednja 24 sata?

Broj obolelih od korona virusa u Sloveniji se povećao za 36 u odnosu na prethodni dan i sada ukupno iznosi 1091. Ova cifra je potvrda da dnevni rast obolelih nastavlja da pada, međutim, zabrinjavajuće je što broj umrlih raste.

U utorak su umrla još četiri obolela od kovid-19 pa je sada ukupno 40 umrlih, a hospitalizovano je 111 ljudi, od čega 35 na intenzivnim odeljenjima, što je najviše do sada.

U Hrvatskoj je situacija još bolja. U poslednja 24 časa potvrđen je 61 novi slučaj zaraze, ali i jedna žrtva korona virusa. Ukupno je 1.343 zaraženih i 19 preminulih, objavio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

U broj novoobolelih je uključeno i desetoro pozitivnih na korona virus iz Doma za starije i nemoćne u Splitu.

Do sada je ozdravilo 179 osoba, što je za 12 više nego juče, na respiratorima se nalazi 36 pacijenata a u samoizolaciji je 14.258 osoba. 

"Nema opuštanja. Nećemo se posećivati nego ćemo pokloniti zdravlje tako što ćemo se čuvati", rekla je direktorka Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

U Federaciji BiH do sada su potvrđene 439 osobe zaražene korona virusom, a testirano je 4.038 uzoraka.
Direktor Zavoda za javno zdravlje u FBiH Davor Pehar je na konferenciji za novinare rekao da je među obolelima 55 odsto žena i 45 odsto muškaraca.

Hospitalizovano je 59 pacijenata, pet je teže obolelih koji su na respiratorima, a do danas je umrla 21 osoba, 11 ?ena i 10 muškaraca. Trinaest preminulih je starije od 65 godina.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.