Zdravlje

Na Kosovu još jedna žrtva korona virusa, preminula žena

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Uključujući opštine na severu Kosova, ukupno ima sedam žrtava koronavirusa.

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je večeras da je još jedna osoba preminula od posledica korona virusa, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva, uključujući i jednu žrtvu u opštinama na severu, povećan na sedam.

Navodi se da je poslednja žrtva 66-godišnja žena iz Mališeva, koja je pored korona virusa imala i druge hronične bolesti.

Prethodno je iz Infektivne klinike u Prištini saopšteno da je u tu ustanovu smešteno 49 osoba, od kojih je 40 u stabilnom stanju, sedmoro je na terapiji kiseonikom dok su da pacijenta u teškom stanju na mehaničkoj ventilaciji.

Iz te ustanove su naveli i da je "nulti pacijent" na klinici, 77-godišnji muškarac pušten kući.

Od osoblja klinike virusom je zaraženo pet medicinskih sestara koje su u dobrom zdravstvenom stanju, pri čemu su tri hospitalizovane na klinici a dve su u samoizolaciji u svojim kućama.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova (NIJZ) saopštio je sinoć da je u toku jučerašnjeg dana na Kosovu otkriveno još 19 slučajeva infekcije korona virusom, dok je šest osoba izlečeno.

Ukupno je zaraženo 220 osoba, od kojih na severu Kosova 36.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.447 ljudi, a preminulo ih je 61.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.