Zdravlje

Kineski predsednik upozorio: Postoji rizik od drugog talasa epidemije!

Izvor mondo.rs

Iako su Kinezi uspešno savladali epidemiju korona virusa, sada postoji strah od drugog talasa...

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je na rizik od drugog talasa epidemije korona virusa, izvestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Iako su Kinezi na prvi pogled uspešno savladali epidemiju korona virusa koja se prvo i pojavila u toj zemlji, ali postoji bojazan od drugog talasa epidemije zbog sve većeg broja asimptomatskih slučajeva. Zabeleženo je i nekoliko slučajeva lokalne transmisije i nekoliko smrtnih slučajeva.

U Vuhanu, mestu odakle je sve počelo, u sredu je konačno prekinut karantin.

U Kini su zabeležena 63 nova slučaja zaraze korona virusom, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija. Od novozaraženih osoba 61 je došla iz inostranstva.

U Kini se 77.370 ljudi oporavilo od kovid-19, a 3.335 je umrlo.

Provincija Hubej, koja je najvoše bila pogođena epidemijom, nema novih slučajeva zaraze.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.666 ljudi, a preminulo ih je 65.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.