Zdravlje

U specijalnoj COVID-19 laboratoriji Kliničkog centra - 2.000 testova dnevno

Izvor Tanjug

Posebna COVID-19 laboratorija u Kliničkom centru Srbije je završena, oprema iz Kine stiže za vikend, a odmah potom počnje testiranje čak 2.000 uzoraka dnevno!

U Kliničkom centru Srbije zarvšena je izgradnja specijalne Covid-19 laboratorije, koja će moći da radi 2.000 testova dnevno, a danas je tu laboratoriju obišao ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Reč je o novoj laboratoriji za molekularnu detekciju infektivnih agenasa koja je izgrađena u KCS. Očekuje se da neophodna oprema i aparati za vikend pristignu iz Kine, a odmah potom, laboratorija će početi da radi i sa kapacitetom od 2.000 obrađenih uzoraka dnevno značajno doprineti bržoj dijagnostici novog korona virusa.

Radovi na izgradnji počeli su 25. marta i završeni su u rekordnom roku.

Objekat nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa Beograd nalazi se u delu objekta Kliničnog centra koji se rekonstruiše.

Projektovan je kao posebna celina i ima 750 kvadratnih metara, a laboratorija je potpuno automatizovana, sa SCADA i BMS sistemom.

U laboratoriji će raditi 40 zdravstvenih radnika, u tri smene, sedam dana u nedelju, koji će dobiti i specijalnu obuku od strane kineskih eksperata.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska na nivou cele Srbije od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak od četiri do sedam ujutru.