Zdravlje

Direktor KBC Zvezdara: Navodi nisu tačni, maksimalni uslovi za lečenje!

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Direktor bolnice KBC Zvezdara prokomentarisao navode građana da se pacijenti koji čekaju rezultate testiranja na covid-19 mešaju sa zaraženim pacijentima.

KBC "Zvezdara" je "kovid bolnica" sa najviše hospitalizovanih pacijenata obolelih od korona virusa u Beogradu, čak 383, od čega je 17 na respiratoru, a u bolnici su, tvrdi direktor Petar Svorcan, preduzete maksimalne mere zaštite i osoblja i pacijenata.

Svorcan je za Tanjug rekao da će već danas više pacijenata sa lakšim simptomima nastaviti lečenje na Sajmu.

Najmlađi pacijent ima 22 godine, a najstarija je jedna baka od 91 godinu.

"Mi nismo trijažna bolnica, kod nas su pacijenti koji su ovde upućeni i došli iz Infektivne klinike i drugih zdravstvenih ustanova i njima je unapred urađen bris na Covid. Rezultati se kao i svuda u svetu čekaju par dana, možda je negde bilo zagušenja, da se čekalo tri ili četiri dana, ali svi rezultati se stavljaju na platformu i mi u svakom trenutak kada rezultat izađe možemo videti da li je određeni pacijent pozitivan ili negativan", navodi Svorcan.

Na pitanje da prokomentariše nezvanične navode građana, koji su se sa nedoumicama i primedbama te vrste javljali redakciji Tanjuga - da su pacijenti koji čekaju rezultate smešteni zajedno sa onima koji su pozitivni, Svorcan ističe da to nije tačno.

"Svi pacijenti koji dođu kod nas su u statusu "Covid čekajućeg pacijenta". Svi pozitivni su odvojeni, a pacijenti koji čekaju, odmah kada dođe rezultat budu odvojeni", kaže direktor.

Prema njegovim rečima, to se tako radi svuda u svetu.

"Radimo po svim procedurama, što znači da su preduzete maksimalne mere zaštite, svi imaju maske, rukavice, prostorije se dezinfikuju. Ono što je važno jeste da je ogromna većina tih pacijenata pozitivna, samo par njih bilo je negativno i oni su poslati na kućno lečenje i obaveznu samoizolaciju od dve nedelje".

Svorcan odbacuje i navode da se pacijenti otpuštaju kući bez urađenih analiza i terapija, i kaže da niko od građana nije ni primljen, a da mu prethodno nije uzet bris.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.