Zdravlje

Pored korona virusa, "hara" i respiratorna infekcija - najpogođenija deca!

Izvor mondo.rs

Iako je sada u slučaju povišene temperature teško pomisliti na bilo šta drugo osim na kovid-19, dr Darija Kisić Tepavčević kaže da smo i dalje u sezoni respiratornih infekcija.

Povišena telesna temperatura jedan je od simptoma korona virusa, ali ne mora nužno biti simptom ovog virusa - jer je Srbija još uvek u sezoni respiratornih infekcija. 

"Još uvek se nalazimo u sezoni respiratornih infekcija, u toku prošle nedelje  je zabeleženo 1.850 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što nije kovid. Najviše ih je u uzrasnoj grupi od nula do četiri, ima respiratornih infekcija, mada je sada u toku pandemije teško pomisliti na bilo šta drugo osim korona virusa, ali mnogo češći je prozrokovač temperature nešto što nije kovid", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Dr Predrag Kon nadovezao se da je "u Beogradu najveći broj između 30 i 64 godine oboljenja, to je jako zanimljivo..."

"I taj broj se kreće 20-30 dnevno, što je iznad 100 nedeljno, što je za epidemiju gripa puno... To i dalje nije previše značajno. Dok nemamo 1.000, ne smatramo da je epidemija gripa, ali nešto se dešava u Beogradu, to se vidi kroz redovna epidemiološka praćenja

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 2.867 ljudi, a preminulo ih je 66.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.