Zdravlje

Bolnice se pune, spremni drugi kapaciteti, za testove nedostaje kadar

Izvor mondo.rs

Lekari iz Kriznog štaba za sprečavanje širenje navode da se ključni centri za lečenje obolelih od korona virusa pune, ali da postoje spremni drugi kapaciteti. Što se tiče testiranja - nedostaje kadar. Uskoro spremna laboratorija samo za Covid-19.

Izvor: Mondo

Borba protiv korona virusa u Srbiji je u punom jeku, a posednji podaci daju nadu, daju optimizam. "Dobri smo", rekao je epidemiolog Predrag Kon, ali uz ogradu da još nije vreme za procene.

Što se tiče kapaciteta ključnih bolnica, takozvanih "kovid centara", oni se pune, ali da postoje drugi kapaciteti koji se uključuju tamo gde ima potrebe.

"Ne samo u Nišu, već se svuda kapaciteti pune. Ne govorim o lakim slučajevima, već o srednjim i teškim. Na ivici smo kapaciteta u svim tim kovid centrima. U Nišu je dogovoreno da se u novom delu Kliničkog centra ta cela nova zgrada pretvara u kovid centar, a da vojna bolnica u Nišu preuzima za druge hitne slučajeve", rekao je Kon.

Dodao je da će biti potrebe za dodatnim kapacitetima, a biće potrebna i dodatna trijaža.

"Da nemamo te proširene kapacitete bili bismo u teškoj situaciji", rekao je Kon.

Direktor Infektološke klinike u Beogradu dr Goran Stevanović dodao je da u svakom regionalnom centru postoje kovid bolnice, a da se svuda dodatno uključuju kapaciteti i da će se shodno potrebama uključivati drugi i da za svaki region postoji plan.

Ponovo je postavljeno pitanje o masovnijem testiranju, a Kon je odgovorio da se pokazalo da nemamo dovoljno laboratorijskog kadra za testiranje.

"To je suštinski odgovor, a iza toga ide priča o tome zašto nemamo tog kadra, to je vrlo ozbiljno, dubiozno pitanje, koji podrazumeva i odnos prema tom delu medicine. Nemamo takvog kadra da bi mogli da odgovorimo pritisku naglog povećanja. Očekivali su da mogu da urade mnogo više, tako je i planirano kako su saopštavali, nego je neko mislio da može tri puta više od onog što može. Nedostaje taj laboratorojski kadar, ali ne u smislu opreme, već unos podataka, logotistika... Za to je neophodno stručno, medicinsko znanje, to je složena dokumentacija, treba upisivati dijagnoze... Sve što je moglo da se uradi sa postojećim kapacitetima je urađeno", rekao je Kon.

Nadovezala se zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević navodeći da je, uz podršku kolega iz Kine, završena izgradnja specijalne laboratorije za COVID-19.

"Za vikend stižu aparature i mašine, kapacitet je 2.000 testova dnevno, i očekuje se sledeće nedelje da profunkcioniš.  Kada budemo imali veći kapacitet biće minimalno vreme do čekanja rezultata", rekla je ona.