Zdravlje

Zašto muškarci više umiru NE ZNAMO, ali znamo OVO

Izvor mondo.rs

Još je mnogo nepoznanica u vezi sa korona virusom. Jedno od njih je i zašto su muškarci podložniji oboljevanju od žena i zašto, statistički, ima više preminulih muškaraca.

Od korona virusa niko nije zaštićen, niti imun. Ipak, podaci o broju zaraženih i umrlih u Srbiji i svetu pokazuju da su muškarci podložniji oboljevanju od žena.

Zašto je to tako?

Odgovor struke je: "Za sada ne znamo, nemamo odgovor na to pitanje. Možda ćemo ga imati kad sve prođe i kada budu rađene detaljne analize".

Ovo je danas rekao Klinike za tropske i infektivne bolesti dr Goran Stevanović odgovarajući na pitanje novinara o nekoj vrsti "pravilnosti" (ako se o pravilnosti u vezi sa aktuelnim virusom uopošte može govoriti).

Sa današnjim danom u Srbiji su preminule 66 osobe, od toga 49 su muškarci, a 17 žene.

Šta se onda zna o koroni do sada?

"Možemo da prepoznamo bolest, a što je najvažnije da prepoznamo ljude (zaražene). Naučili smo da prilagodimo naše načine lečenja u intenzivnim delovima lečenja, prilagođavamo se u hodu, nismo još zadovoljni jer nemamo sve odgovore na pitanja. Mnoge druge stvari koje nam određuju tok bolesti, da li genetsku strukturu ili navike, a u situaciji gde se borite za život nemate vremena to da odrađujete. Mi punimo baze podataka i na kraju ćemo to analizirati i znati posle da izvučemo pouke", rekao je Stevanović.