Zdravlje

Čim mere popuste... Evo ko će prvi napustiti izolaciju i zašto je to rizik

Autor Maja Gašić Izvor mondo.rs

Britanski stručnjaci su procenili koja bi grupacija mogla prva da napusti preporučenu izolaciju i kakva bi to rizik predstavljalo po dalji tok pandemije.

Na današnjoj pres koneferenciji kriznog štaba povodom epidemije korona virusa, stručni tim koji čine dr Kon, dr Kisić-Tepavčević i dr Stevanović još jednom su naglasili da je u narednih sedam do deset dana izuzetno važno da ostanemo kod kuće. 

Kako su istakli, na vrlo dobrom putu smo da suzbijemo epidemiju i ukoliko se ne budemo pridržavali mera, "pokvarićemo" sve što smo do sada uradili.

Strpljenje je sada najvažnije, a britanski stručnjaci su procenili ko će prvi osetiti blagodeti napuštanja mere izolacije. Reč je o osobama starosne dobi između 20 i 30 godina koje ne žive sa roditeljima.

Osim što ne spadaju u grupu najugroženijih od zaraze korona virusom, kao i da je do sada zabeležen veoma mali broj smrtnih slučajeva u toj starosnoj grupi (najčešće se radilo o hroničnim bolesnicima), niti žive u domaćinstvima sa ugroženim osobama o kojima treba da brinu, još jedan ključni razlog jeste što mlade ne krasi strpljenje, 

Međutim, stručnjaci su upozorili da, ukoliko se povratak u društvo ne uvede postepeno i uz preporučene mere prevencije, ovaj pristup predstavlja veliki rizik za produženje pandemije.

Prema poslednjim informacijama, u svetu je virusa korona do sada preminulo više od 90.000 ljudi, a više od milion i po je obolelo.  

Endru Osvald, psiholog sa Univerziteta u Varviku, kaže da su izolacijai i socijalna distanca jedini način da se spasu životi u kratkom vremenskom roku.

"Naravno, jasno je da se nanosi velika šteta ekonomiji i slobodama koje uživamo kao moderno društvo", izjavio je i dodao da je potrebno naći balans. 

Umesto dosadašnjeg rada od kuće, predlog je da se ovoj grupaciji mladih dozvoli da idu na posao, od čega će koristi imati ekonomija, a i zdravstveni benefiti će biti mnogostruki. Naravno pod uslovom da se i dalje pridržavaju preporučenih mera prevencije i higijene.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na subotu.