Zdravlje

Evo kakvo je stanje obolelih od korona virusa koji se leče na Infektivnoj

Izvor Tanjug

Na Infektivnoj klinici u Beogradu smešteno je 39 pacijenata sa potvrđenim korona virusom. Evo šta o njihovom stanju kaže direktor klinike dr Goran Stevanović.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije je smešteno 39 osoba sa potvrđenim korona virusom, od kojih je devet na veštačkoj ventilaciji.

Osam osoba je na invazivnoj ventilaciji i jedna na neinvazivnoj, izjavio je direktor klinike dr Goran Stevanović.

"Stanje ovih koji su na ventilaciji je izuzetno ozbiljno, za neke možemo da kažemo da su kritično", rekao je dr Stevanović odgovarajući na pitanje kakvo je stanje u toj klinici.

Kaže da je pored 39 osoba kod kojih je potvrđena infekcija, još oko 60 osoba hospitalizovano zbog jasnih znakova u kliničkoj slici, ali za koje se u toku dana očekuje potvrda. Videćemo koliko će biti povrđeno u narednih 24 sata, dodao je on.

Govoreći o terapijskim protkolima, on je rekao da pacijenti dobijaju treapiju u skladu sa težinom klinčke slike i potrebe za lečenjem i da se lekari u tome oslanjaju na iskustvo Svestske zdravstvene organizacije i drugih zemalja.

Shodno tome, posedujemo sve medikamente i imamo sve potrebne uslove, dodao je Stevanović.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska na nivou cele Srbije od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak od četiri do sedam ujutru.

Tagovi