Zdravlje

Jezive vesti iz Hrvatske: PEDESETORO zaraženih u staračkom domu

Izvor mondo.rs Izvor index.hr

Pre dva dana je ovaj broj bio pet puta manji!

Hrvatski mediji su pre dva dana preneli da je oko 50 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe, prebačeno je u KBC Split pošto je deset osoba zaraženo korona virusom. Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odeveni u skafandere.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić tada je izjavio da je 15-ak korisnika imalo temperaturu, ali ne visoku, i da su obaveljeni testovi koji su pokazali da je deset štićenika pozitivno.

Sada je ministrarka Vesna Bedeković u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" otkrila da je 42 korisnika splitskog doma zaraženo, kao i osmoro zaposlenih.

"Celi sprat je dezinfikovan, a korisnici premešteni u bolnicu. To će morati da se primenjuje i u drugim domovima. U domovima za stare je svaka temperatura znak za alarm, i u vreme kada nije epidemija korona virusa, jer se radi o ljudima koji su osetljiviji. Ako je bila situacija da je temeperatura već bila, moralo se reagovati", rekla je Bedekovićeva i dodala:

"Svi smo se pitali koji su putevi ulaska virusa. Prema epidemiološkoj slici, postoji mogućnost da je virus ušao preko zaposlenih", rekla je ministarka i otkrila da je "prema podacima koje daje krizni štab, zaraza ušla i u psihijatrijsku bolnicu".

PROČITAJTE I OVO