Zdravlje

Vučić: Za 10 dana počinjemo da proizvodimo lek kao "hlorokin"

Izvor mondo.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje da za 10 dana počne proizvodnja "nečega što liči na hlorokin", lek koji se koristi za lečenje obolelih od korona virusa.

“Što se lekova tiče mi očekujemo da za 10 dana krenemo u proizvodnju nečega što liči na hlorokin i bićemo za mesec dana u stanju da proizvedemo 50.000 kutija”, rekao je Vučić tokom posete Nišu gde je doneo respiratore i drugu medicinsku opremu.

Vučić je rekao da će kapaciteti proizvodnje biti dovoljni za celu Srbiju, kao i region.

On je istakao da je Francuska, koja se nalazi u teškoj situaciji zbog velikog broja zaraženih korona virusom, uspela da obezbedi 5.000 kutija lekova za Srbiju, proizvođača Sanofi.

“Želim da se zahvalim francuskom predsedniku Emanuelu Makronu… poslaćemo mali avion po lekove. Hvala Makronu na razumevanju pozicije Srbije”, rekao je Vučić.

"Zamolio sam Makrona da kaže tamošnjoj farmaceutskoj kompaniji da nam dostavi sredstva da sami pravimo hlorokin u Galenici i obećao je da će u narednih 48 sati da mi pruži odgovor, uveren da će na svaki način pomoći Srbiji. To nam je važno jer se trudimo da sami proizvodimo, a uskoro ćemo imati punu proizvodnju hirurških maski za naše potrebe", rekao je Vučić nakon tog razgovora.

Lek "hlorokin", za malariju i njegov derivat "hidroksihlorokvin" trebalo bi da se pri lečenju obolelih od virusne bolesti Covid-19 koristi samo u kliničkim ispitivanjima ili "hitnim programima", upozorila je ranije Evropska agencija za lekove (EMA).