Zdravlje

Dr Kon o strožim merama: Štitimo život i narod to mora da shvati (VIDEO)

Izvor mondo.rs

"Narod mora da shvati da štitimo život i to je jedini razlog zašto apelujemo i uvodimo mere", rekao je epidemiolog Predrag Kon na današnjoj konferenciji za medije, na kojem je struka iznela novi izveštaj o broju zaraženih.

Epidemiolog Predrag Kon opet je govorio o tome zbog čega je važno da se kontakti među građanima smanje na najmanje moguće.

On je istakao da se Srbija nalazi na početku šeste nedelje, u najkritičnijem periodu pandemije korona virusa.

"Mi se nalazimo na kraju pete i ulazimo u šestu nedelju. Krivulja pokazuje da se nalazimo u maksimumu. Imamo mogućnost da nam virus uđe u osetljivu populaciju ili sredinu i da nas dovede do ekspolzije, da se vratimo nazad i upropastimo sve što smo radili. Druga je da se zabrane kontakti. Nije meni cilj da se zabrani, već da stigne do svesti ljudi da su kontakti nešto što je neprihvatljivo u ovom trenutku", naglasio je Kon.

Broj zaraženih u Srbiji je nešto veći nego u četvrtak, ali je testirano daleko više građana. Pred nama su uskršnji praznici, posle kojih će nove brojke odlučiti da li će se mere pooštriti.

"Za vreme praznika kontakti su inače češći. To je najosetljiviji period, gde se lomi da li ćemo virus da potisnemno do te mnere da se više ne podigne. On ima svoju snagu i agilnost samo kada je zaraza raširena. Postoji kritična masa kada ponovo dobija sposobnost da izaziva širenje virusa. Dobro jesmo i dalje. Bilo bi lepo da je krivulja nastavila da pada, ali dobro, mora malo da nas kinji... Nemamo skok i to je ogromna stvar, jer se nalazimo u samom maksimumu".


KON: SOCIJALNI KONTAKTI SU NEPRIHVATLJIVI U OVOM TRENUTKU

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova 1.893 testirano, od čega je 238 bilo pozitivno.

"Imam podršku od kolega epidemiologa da je to najbolje rešenje. O tome se priča i raspravlja. Imamo dva praznična vikenda, čekamo brojke. Narod mora da shvati da štitimo život i to je jedini razlog zašto apelujemo i uvodimo mere. Ako neko ne može da shvati to, onda je bolje da sami preduzmemo mere i da ga zatvorimo", podvukao je dr Predrag Kon.

KISIĆ: "NE TREBA DA BUDEMO NESTRPLJIVI"