Zdravlje

NISMO JEDINI: Gorile u Ruandi, Ugandi i Kongu U KARANTINU

Izvor mondo.rs Izvor Daily Mail

Gorile u Ruandi, Ugandi i Kongu smeštene su u karantin iz straha da bi mogle da se zaraze korona virusom.

Takozvani "gorila turizam" u ovim zemljama suspendovan je do daljnjeg a zatvoreni su i rezervati drugih majmuna uključujući orangutane koji su takođe ugroženi.

Dok su nekad gubitak prirodnih staništa i krivolov ugrožavali ove vrste, sada su virusi jedan od glavnih ubica ovih majmuna budući da su primati blisko povezani sa ljudima i podložni razboljevanju od "ljudskih" bolesti poput prehlade i ebole, pa se stručnjaci plaše da bi mogli da budu podložni i koroni.

Planinske gorile, poznate i kao gorile beringei beringei su ugrožena vrsta koja se u prirodi može naći samo još u Ruandi, Ugandi i Kongu.

Sve tri zemlje doživele su prave epidemije korona virusa kod ljudi, što je izazvalo strah da su i majmuni u velikom riziku.

Ljudi su u bliskoj vezi sa primatima, imamo zajedničkog pretka koji je živeo pre 5-7 miliona godina, te su obe vrste podložne istim bolestima, među kojima su i obična prehlada, ali i ebola.

Zapravo, smatra se da su takve zaraze pobile hiljade šimpanzi i gorila u Africi.

"Ne znamo da li su planinske gorile inficirane korona virusom, još nemamo dokaza za to", rekao je glavni veterinar Kirsten Đilardi za britanske medije.

"Međutim, pošto su planinske gorile podložne ljudskim patogenima, znamo da mogu da razviju respiratorne infekcije", kaže doktor.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka. Dan kupovine za penzionere je pomeren na petak.