Zdravlje

Dr Kon: Virus nas je ipak iznenadio, nismo očekivali pandemiju!

Izvor mondo.rs

Korona virus najpre se pojavio u Vuhanu, zatim se proširio na Italiju i još nekoliko zemalja, da bi sada skoro ceo svet bio zaražen. Dr Kon kaže da, ipak, nisu očekivali pandemiju!

Pre nego što je virus uzeo maha, definitivno je bilo teško i pomisliti da će širom sveta biti 1,7 miliona zaraženih i da će korona virus stići u skoro sve zemlje!

O tome je na konferenciji govorio i epidemiolog dr Predrag Kon, kao i tome šta bi bilo da u Srbiji nisu preduzete mere koje jesu.

"Da nisu preduzete mere, ne bismo imali srpski, već neki X scenario. Ne tvrdim da bi bio italijanski, španski, bilo koji, ali bez preduzetih mera smanjenja kontakata, jednostavno to bi bilo eksplozvino, nema sumnje, to se svuda dešava ako takvih mera nema. To znači da bi se sve završilo za šest nedelja, sa ogromnim brojem zaraženih, a samim tim u kratkom periodu imali bismo veliki broj onih koji traže lečenje i u kratkom vremenskom periodu moraju na respiratore", osvrnuo se doktor na efekat donetih mera.

"Mi sada vidimo ovo postupno povećanje onih kojima treba respirator, a tada bi imali sve odjednjom. U takvim situacijama se nije snašao nijedan zdravsteni sistem, više su napadnuti infekcijom, pa su za kratko vreme obolevali i zdravstveni radnici. Kolaps zdravstvenog sistema u začaranom krugu zajedno sa velikim brojem zaraženih dovodio je i do više smrtnih ishoda, to je nešto što smo na veliku žalost viđali u Italiji i Španiji. Uslovno rečeno imali smo sreće sve to da vidimo i shvatimo da sa virusom nema šale, iako smo mi, stručnjaci, razmišljali da taj virus neće izazvati pandemiju. S te strane je virus ipak iznenadio jer je pokazao mnogo veći potencijal nego što su mnogi od nas razmišljali. Bilo je pojedinaca koji su verovali da virus može imati pandemijski potencijal, pre svega tu mislim na profesora Radovanovića koji je na to upozoravao. Svejedno, brzo smo reagovali i promenili način razmšljanja. Nećemo se na kraju stideti ovog našeg scenarija u budućnosti".

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.380 ljudi, a preminulo ih je 74.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.