Zdravlje

Nema žarišta u bolnicama, evo koliko je LEKARA pozitivno na korona virus

Izvor mondo.rs

Novi podaci o broju zaraženih lekara i njihovom stanju, kao i informacije o stanju u staračkim domovima. Bolnice nisu žarišta.

"U Srbiji je zaključno sa današnjim danom 441 zdravstveni radnik pozitivan na korona virus, njih 258 je u bolnici, sa srednjom i težom kliničkom slikom, a ostali se nalaze u privremenim bolnicama", rekao je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Lekari koji su pozitivni, isključuju se odmah iz posla, a njihovi kontakti se ispituju.

"Isključuju se odmah pozitivni, njihovi kontakti se ispituju, čak i oni koji nemaju tegobe, a takvih sve više otkrivamo, potpuno zdravi a pozitivni ljudi, takođe se isključuju s posla.

To je svesno odvajanje kadra, da se ne bi prenosila infekcija. Bili smo svesni da ćemo tako ostati bez mnogo kadrova.

Nažalost, relativno dugo vremena trebaće da se oni opet vrate na posao, jer moraju dva puta uzastopno da budu negativni. Prestrojavanje u hodu kasnije će se opisivati kao izuzetno osmišljeno i pravilno pripremljeno ponašanje, to što neki to ne vide, shvatiće oni kasnije nakon analiziranja.

Ogroman je napor za sve to, i svi zdravstveni radnici, pozitivni, odlaze u specijalne bolnice, potpuno se odvajaju da bi takvom izolacijom takođe, svesno, učestvovali u daljem sprečavanju širenja infekcije. To je doprinos tih lekara, videćete na kraju, najviše će biti asimptomatskih među lekarima," rekao je epidemiolog dr Predrag Kon.

Na sreću, ni jedna bolnica nije postala žarište, dodao je on.

"Nije dozvoljeno da ijedna bolnica postane žarište, tako je planirano. Ne može da radi, ko ima najmanji simptom.

Udaljeni su i oni bez simptoma, bez obzira na to što se zna da oni jako retko prenose infekciju. Ako imaju zaštitnu opremu, šansa da prenesu je minimalna.

Upoređujem to sa gripom, mi se slobodno ponašamo, hladnokrvo živimo očekujući da ga dobijemo, a ista infekcija se širila i kroz naše bolnice. Za zdravstvene radnike je vakcina obavezna, biće i neka nova, ako se sutra pojavi.

Sve smo uradili da nemamo žarišta, žrtvujući kapacitete i kadar, i to za sada funkcioniše," rekao je Kon.

Virus je ušao i u domove za stare, zaključno sa današnjim danom 32 korisnika domova za stare pozitivna su na korona virus, rekao je Lončar.

"Korisnici domova za stare koji su pozitivni na korona virus su zbrinuti, baš kao i 13 zaposlenih u tim domovima koji su pozitivno testirani.

"Dva lica u domu za stare u Smederevu su preminula, ali nema potvrde da su preminula od kovida-19. Prema informacijama iz doma, korisnik je imao obostranu pneumoniju. Epidemiološke ekipe su tamo, preduzete su sve mere, i očekujemo rezultate", rekao je ministar zdravlja.

Ponovio je da država preduzima sve moguće mere da se spreči ulazak virusa u domove za stare i u bolnice.

Domovi za stare su najosetljiviji, istakao je i dr Predrag Kon.

"Vrlo ozbiljno treba držati situaciju, posebna osetljivost u domovima za stare, tu je prostor gde može da nam sve padne, može da se desi da uđe, ali je sve preduzeto da se ne desi, ako se desi mora brzo da se reaguje.

Najmanji simptomi, pogotovo kod zaposlenih, odmah da se tretiraju kao da su pozitivni. Odmah se sklanjau, testiraju, ako su dva testa negativna mogu da se vrate na posao, sve ostalo se tretira kao kovid. Jedino ćemo tako uspeti", rekao je dr Kon.

Pregled konferencije za novinare Kriznog štaba pročitajte OVDE.

VAŽNO!

Prema poslednjih informacijama do 11. aprila u 15 sati, u Srbiji je korona virusom zaraženo još 275, a preminulo je još troje ljudi.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.