Zdravlje

Zaražene medicinske sestre i lekari u porodilištu u Šapcu!

Izvor mondo.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar na redovnoj konferenciji odgovorio na pitanje da li je istina da u šabačkom porodilištu ima zaraženih lekara i medicinskih sestara!

Na pitanje da li je istina da u porodilištu u Šapcu ima zaraženih i da su čekali ceo dan zbog nedostatka testova, ministar zdravlja je odgovorio:

"Jeste bilo pozitivnih na korona virus, jesu testirani i vrlo verovatno da u jednom momentu nije bilo dovoljno podloga za testiranje, pa se zato sačekalo. Teško da neko bude vidovit i da zna u kom mestu će biti potrebno više podloga, u kome manje. Par sati ne znači mnogo u odnosu na ono što dobijemo kao rezultat. Svi su testirani, dezinfikovano je odeljenje ginekologije, napravljena je nova organizacija rada, ko je trebalo otišao je na bolničko lečenje, a ko je trebalo otišao je u izolaciju, sve kako je rekla struka".

On je istakao i da se sve radi po preporuci kada epidemiolog izađe na lice mesta, te da se nikakve odluke ne donose proizvoljno.

"To je osnovni razlog zašto se danas ovde nalazimo, za sada držimo situaciju pod kontrolom, što ako se slažete, u ovoj nedelji u kojoj se nalazimo, to je mnogo bitna stvar", zaključio je ministar Lončar.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.105 ljudi, a preminulo ih je 71.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.