Zdravlje

Lončar: Koristimo samo POUZDANE i PROVERENE testove na koronu

Izvor mondo.rs

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da se u Srbiji isključivo koriste testovi na korona virus za koje imamo dokaze da su provereni i da daju dobre i pouzdane rezultate.

"Želim da građani znaju da kada su došli Kinezi - prvo pitanje je bilo koji testovi su se pokazali kao dobri i u dogovoru sa njima odlučeno je uz saglasnot lekara koji su pouzdani za korišćenje", izjavio je Lončar na konferenciji za novinare.

On je objasnio da su i tada postojali testovi iz Kine za koje su nam njihovi stručnjaci ukazali da nemaju dovoljno iskustva sa njima.

"Onog trenutka kada su skrenuli pažnju na to, kod nas više takvi testovi nisi bili u opticaju. Uzeli smo samo one za koje su rekli da su dokazano pouzdani. O tome vodimo računa jer ne želimo da napravimo takvu grešku", istakao je Lončar uz napomenu da se u Srbiji ne koriste samo testovi iz Kine.

Epidemiolog dr Predrag Kon napomenuo je da je ovo pitanje više za virusologe, ali premo podacima koje ima potvrdio je da se koriste testovi koji su pouzdani, nebitno iz koje zemlje dolaze.

"Ima i drugih testova, ne samo iz Kine, ali nemam nijedan podatak o tome da je bilo govore da su nepouzdani, to je sve što znam", rekao je Kon.