Zdravlje

"Moraćete na dijalizu u drugu bolnicu, jer želimo da ostanete ŽIVI"

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Ministar zdravlja ovako prokomentarisao situaciju u Pančevu, odakle su pacijenti vraćeni bez urađene dijalize.

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je korona virusom zaraženo još 275, a preminulo je još troje ljudi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je da je Opšta bolnica u Pančevu u potpunosti kovid bolnica, odnosno da neće primati druge pacijente, pa ni one koji su dolazili na terapiju dijalize.

"Cela bolnica u Pančevu je pretvorena u kovid bolnicu, da se slučajno ne bi mešali pacijenti jer u Pančevu nema uslova za sprovođenje bezbednog odvajanja pacijenata jednih od drugih. Bolnica će se baviti samo korona pozitivnim, ima ih 130 sada, biće ih još više, svi koji su gravitirali ka Pančevu biće raspoređeni u druge bolnice. Preuzele su sve druge pacijente, pa i pacijente na dijalizi, bolnice iz Vojvodine koje nemaju korona pozitivne pacijente," rekao je ministar zdravlja.

"Mora se birati između komfora da ne dođete u kontakt sa obolelim, i komfora da obavite dijalizu u svom mestu, odlučili smo se za bezbedniju varijantu. Odvešće vas, vratiće vas i sačuvaćemo vam život," rekao je Lončar.

"Dozvolite nam da vam pomognemo. Naš cilj je da ostanete živi, pa da možete sutra da se žalite," rekao je on.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.