Zdravlje

Korona virus potvrđen u Domu za stare u Smederevu

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Kod jednog korisnika ove ustanove je potvrđena infekcija, dok ostali čekaju rezultate testa.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Kod jedne osobe, korisnika Doma za stare u Smederevu, potvrđena je zaraza kovidom-19, potvrđeno je iz Zavoda za javno zdravlje Požarevac.

U smederevskoj bolnici trenutno je hospitalizovano ukupno 14 korisnika Doma za stare.

Svi su smešteni u dve odvojene bolničke jedinice Odeljenja za slučajeve sumnjive na zarazu. Osim jednog potvrđenog slučaja, ostali čekaju rezultate testiranja.

"Doneta je uredba juče na Vladi, da gerontološki centar, od prvog trenutka kada se pojavi sumnja da postoji korona, počinje izolacija u izolaciji, što znači da će i zaposleni i oni koji su korisnici doma, biti sada na jednom mestu, tako da svi oni koji budu negativni na test, a verujem da će svi biti, rizik će dalje biti za zarazu nula", rekao je ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević za RTS.

Prema najnovijim podacima, u Smederevu je koronavirus potvrđen kod ukupno devet osoba, u Smederevskoj Palanci pozitivno je 18 lica, među kojima je devet zdravstvenih radnika, a u Velikoj Plani jedna osoba.

Pod nadzorom je u Podunavskom okrugu ukupno 1.270 ljudi.

VAŽNO!

Prema poslednjim informacijama, u Srbiji je ukupno zaraženo 3.105 ljudi, a preminulo ih je 71.

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.